Schrijfsels ter inspiratie

7 oktober 2023: wandelcoaching juist voor mensen met gezondheidsklachten

Vaak denken mensen dat je voor wandelcoaching een ijzeren conditie moet hebben. Niets is minder waar. Wandelcoaching is bij uitstek geschikt voor mensen met gezondheidsklachten. In het meest extreme geval heb ik gewandeld met een zwaar hartpatiënt die maar 10 minuten achter elkaar kon lopen, naar het eerste bankje in het bos, dan een half uur zitten, kopje koffie, dan weer 10 minuten lopen naar het volgende bankje, zitten en weer terug.

Het buiten zijn vitaliseert en geeft ruimte, de coaching volgt altijd jouw tempo. Ik ken alle bankjes in het bos en alle routes dus het is totaal afgestemd op jou. Elke wandelcoaching van 1,5 uur heeft ergens een rustmoment en een koffie/thee pauze.

Zelfs in de groepswandelingen die ik organiseer gaat alles in een heel rustig tempo. Daarvoor moet je inderdaad wel iets meer conditie hebben. Maar de route is ongeveer 2 uur verspreid over de hele dag. Tussendoor oefeningen, veel rustmomenten, koffie/thee pauzes en een heerlijke lunch in het boscafé. Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op voor een eerste vrijblijvende wandeling.

Groepswandelingen (kleine groep van 2 – 6 deelnemers)  zijn gepland op donderdag 11 oktober en vrijdag 10 november 2023.

Als het echt heel slecht weer is (en dat gebeurt eigenlijk zelden) verschuiven we in overleg de afspraak.

 

24 mei 2023: Inspiratie

In mijn werk hoop ik mensen te inspireren maar even vaak wordt ik geïnspireerd door de mensen die ik begeleid. Laatst kreeg ik via iemand die ik jaren geleden heb gecoacht twee (jonge) mannen doorverwezen: één van zijn medewerkers, 30 jaar die na zijn afstuderen in coronatijd in zijn eerste baan was gerold en zich nu afvroeg of dit het eigenlijk wel was. De andere was zijn zoon die in coronatijd afgehaakt was bij zijn gekozen studie en nu een weloverwogen keuze wilde maken.

Het was mooi om te ervaren dat beide mannen heel bewust waren van zichzelf en ook goed voor zich zelf zorgde: mediteren, musiceren, sporten, buiten in de natuur zijn en letten op voeding.

Zelfzorg gaat over eigen waarde, goed zorgen voor jezelf betekent dat je jezelf waardevol vindt. Zelfkennis is de basis om zelf sturing te geven aan je werk en leven. Te weten waar je kwaliteiten liggen en waar je ontwikkelpunten. Als je weet waar het stroomt, waar je energie van krijgt, waar je kracht en je passie ligt volgt de beweging vanzelf. Door dagelijks te mediteren of een mindfullness oefening te doen blijf je aandachtig aanwezig en dwaal je niet te ver meer af van jezelf. Intunen met je binnenwereld voor je de buitenwereld ingaat.

Een feest om te begeleiden, deze intelligente, sensitieve en open mannen. Het blijft voor mij bijzonder dat ik een tijdje mee mag lopen en het vertrouwen krijg om in iemands leven mee te kijken.  Beiden hadden vrij snel resultaat van de coaching en konden op eigen kracht verder.

 

 

20 mei 2023: Empowerment

Af en toe gebeurt het dat mensen die ik jaren geleden heb gecoacht nog eens langskomen voor een “apk’tje”. Vaak als ze voor een nieuwe stap staan in hun werk of leven.  Afgelopen week had ik weer mazzel. Ik vind het echt heel leuk om te zien en horen hoe het met iemand is, en hoe hij of zij zich heeft ont-wikkeld. Voor mij is het werkelijk “geen werk” om een sessie te doen. We wandelen, ik luister en stel af en toe een vraag of geef feedback. Naderhand kreeg ik een appje van een tevreden coachee “De sessie heeft me goed gedaan, ik voel me empowered en gehoord, dank je wel!”

 
 
 
24 januari 2023:  Winterdip
 
Al zo lang als ik me kan heugen heb ik moeite met de winter en dat is dan een understatement. Lang heb ik gedacht dat het leven toch echt een slechte grap met me heeft uitgehaald. Ik ben geboren in de winter (eind februari) in een (relatief) koud land.
 
Ik loop op zonne-energie en ben dol op warmte.  Het duurde jaren voor ik er achter kwam dat ik waarschijnlijk last had van winterdepressie. Het verklaart waarom mijn glas dat eigenlijk altijd halfvol is, zo rond december in een keer half leeg was (behalve mijn wijnglas). Het leven vermoeiend, veel eet- en slaaplust en weinig zin in sociale contacten. Zo rond maart/april was het weer voorbij en knetterde ik weer van de explosieve lente energie.
 
Eigenlijk ben ik gewoon extreem gevoelig voor daglicht. Zodra het donker is ga ik “uit”.
Sinds ik de diagnose kreeg (seizoens gebonden stemmingsstoornis, wat een prachtig woord) kan ik omgaan met deze gevoeligheid. Ik gebruik een daglichtlamp in de ochtend en daarnaast zorg ik dat ik weer of geen weer elke dag naar buiten ga. Mijn agenda plan ik minder vol met afspraken en meer met me-time. Lekker cocoonen, veel slapen, eigenlijk net als de natuur houd ik een soort van winterslaap.
 
Ik ben nog steeds niet dol op de winter, na 1 maand ben ik er eigenlijk wel klaar mee maar ik verdwijn niet meer in een zwart gat.
Ik kan gewoon functioneren en ga zelfs goedgemutst door de winter. Ik ben de seizoenen meer gaan waarderen en stel me in op winterstand, heel natuurlijk eigenlijk. Wintertraag noem ik het. De natuur komt tot stilstand in voorbereiding op het voorjaar. Ik bezin mijzelf en maak plannen voor het nieuwe jaar. Meer binnenwerk zoals lezen en muziek maken zijn ook fijne activiteiten in de winter. En natuurlijk lekker doorwerken buiten in de natuur maar dan op een rustig tempo.
 
Ook last van een winterdip?
- Plan je agenda minder vol
- Ga op tijd naar bed en sta op tijd op
- Zorg dat je elke dag naar buiten gaat en een wandeling maakt
- Schaf een daglicht lamp aan, lichttherapie werkt bewezen goed
- Accepteer dat je energie gewoon wat minder is en je behoefte aan rust meer.
- Een zonvakantie in de winter is ook heerlijk als je de middelen hebt
- Vertraag, vertraag, vertraag, neem je rust
 
En het goede nieuws is het wordt altijd weer lente

 

 

19 december 2022:  Terugblik 2022,  een jaar van uitersten

Niet dat ik gewend ben dat het leven gemoedelijk voortkabbelt maar dit jaar maakt er wel echt een potje van. Ik kijk terug op prachtige, fijne, heerlijke momenten en ook op zeer verdrietige en stressvolle momenten.

Verlies van dierbaren. Ook om me heen hoor ik het veel; oneerbiedig gezegd mensen lijken wel met bosjes neer te vallen. Het stemt me verdrietig aan de ene kant en aan de andere kant maakt het dat ik nog meer de urgentie voel om het leven te leven.

Geen concessies doen aan wat belangrijk is. Bewust omgaan met mijn tijd, de dingen doen waar ik plezier in heb en omgaan met de mensen met ik wie ik plezier heb. Waarom zou je met minder genoegen nemen?

Het leven is kwetsbaar, dierbaar en blijft verrassen. Geniet elke dag een beetje want het kan zo maar klaar zijn.

Fijne feestdagen!

 

14 november 2022: De helende kracht van wandelen in de natuur

Ik loop met een medewerker met forse gezondheidsklachten waaronder zware astma. De coaching is ingezet in het kader van preventie ziekteverzuim.

Na 20 minuten lopen moeten we echt even op een bankje gaan zitten. Hij ademt hoorbaar en is vermoeid. Ondertussen lucht hij zijn hart over wat hem allemaal dwarszit.  Na de rustpauze lopen we verder en het valt me op dat ik hij vrijer ademhaalt en ook een stuk sneller loopt. Aan het einde van de coaching geeft hij aan dat hij zich beter voelt, meer rust ervaart en dat hij voor het eerst in tijden weer eens heeft gelachen.

Zijn “huiswerk” voor de volgende keer is elke dag tenminste 20 minuten wandelen, bij voorkeur in de natuur. Hij woont in een dorp vlakbij Nijmegen, en heeft een wederhelft die van wandelen houdt dus samen wandelen in de natuur lijkt een mooie en haalbare doelstelling.

Twee weken later spreek ik hem weer. Op de vraag hoe het is gegaan zegt hij: “ik heb als een blok geslapen! Het is gelukt om elke dag te wandelen en ik voel me beter. Mijn conditie is beter, ik heb minder medicatie nodig en toen ik op de weegschaal ging staan zag ik dat ik was afgevallen. Ook heb ik een goed gesprek gehad met mijn wederhelft. Ik ben er nog niet maar ik ben goed op weg”.

Zo eenvoudig kan het zijn: aandacht, beweging en rust.  De helende kracht van wandelen in de natuur.

 

1 oktober 2022: Loopbaanvragen

Soms vragen mensen mij met wat voor mensen werk jij eigenlijk? Het antwoord is eigenlijk met iedereen met een vraag,  dat kunnen loopbaanvragen zijn maar ook levensvragen en de praktijk leert dat beide vragen verbonden zijn.

Een paar succesverhalen zijn:

  • De kok die eindelijk zijn jongensdroom durft te volgen werkt nu als kraanmachinist
  • Het hoofd afdeling campagnes voor een politieke partij met een passie voor schrijven wordt kinderboekenschrijfster
  • De afdelingsmanager transport met een passie voor wielersport wordt Cesartherapeut en heeft nu een eigen bedrijf in het begeleiden van wielersporters.
  • De winkelmanager met een passie voor jeugd werkt nu als docent in het voortgezet onderwijs

Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden wel meerjarenplannen, er is soms aanvullende opleiding nodig. De kok ging bijvoorbeeld eerst zijn grootrijbewijs halen en werken als vrachtwagenchauffeur voor de Sligro, een mooie tussenstap. Ondertussen ging hij praten bij zijn beoogde werkgever om zichzelf voor te stellen en naar mogelijkheden te informeren. Het lukte hem na een paar jaar om in dienst te komen met een aanvullende opleiding en hij zit nu op zijn gedroomde kraan.

De vragen waarmee we begonnen waren;

  • Mijn werk kost mij energie, aan het eind van de dag ben ik helemaal op
  • Mijn baan staat op de tocht, ik moet uitkijken naar iets anders maar wat?
  • Ik sta voor een belangrijke keuze maar weet niet goed wat ik wil met mijn carrière

Het resultaat van loopbaancoaching is soms groots, soms zit het in de details;

Misschien kom je erachter dat je prima op je plek zit maar dat het gaat het om simpele aanpassingen in de voorwaardensfeer bv dat de werktijden niet passend zijn, of je takenpakket onduidelijk, dan geeft een loopbaanonderzoek handvaten om in gesprek te gaan met je leidinggevende.

Of gaat het over hoe jij omgaat met je werk, zorg je wel goed voor jezelf, neem je wel pauzes, is er voldoende ruimte in je leven voor ontspanning? Maak je zaken bespreekbaar of denk je dat je superman of superwoman bent die alles wel alleen aan kan? Wellicht is het tijd om je capeje in de wilgen te hangen en hulp te vragen of meer te gaan samenwerken.

Loopbaancoaching heeft vele vormen en aspecten. Het is een hele praktische vorm van coachen en altijd weer een mooie ontdekkingstocht naar jou en wat jou beweegt, met als uitkomst een nieuw perspectief!

 

19 september 2022: Afscheid van de zomer

De herfst is nu echt begonnen het stemt me altijd wat melancholiek

Dag zomer, dag blote voeten, lange avonden, vroege morgenstonden, zonnestralen, uitbundigheid.

Hallo herfst, regenbuien, stormachtige winden, prachtige kleuren, sokken, boeken, kaarsjes,  dekentje en kruikjes op de bank. Overpeinzingen.

De dagen worden weer korter, de energie vertraagt en gaat weer wat meer naar binnen, letterlijk en figuurlijk. Het is oogsttijd en tijd om los te laten

Welke vruchten kun je plukken van je werk van de afgelopen tijd? Waar heb je je energie ingestopt en komt nu tot rijping? Waar ben je trots op en waar ben je dankbaar voor?

En welke zaken dienen je niet meer? Kunnen opgeruimd worden letterlijk of figuurlijk, laat het wegwaaien geef het mee met de herfstwinden. Maak ruimte voor iets nieuws!

Hallo herfst!